fbpx

Помощ при избора на ракета

При избора на ракета под внимание трябва да се взимат няколко много важни технически характеристики - тежест, размер на грипа и размер на главата на ракетата.

За ваше улеснение в TennisMall.bg имате възможност да търсите ракета именно по тези толкова важни параметри. Ето и един пример - желаете ракета с размер на главата в рамките на 100-102 кв. инча, искате да тежи между 280 и 300 грама, а предпочитаният от вас грип е "3". 

Бързо, лесно и удобно можете да видите всички възможни ракети, притежаващи тези характеристики. За да сторите това, кликнете на "Ракети" в горното основно меню и след това във филтъра, намиращ се в лявата част на екрана, изберете въпросните параметри за тежест, размер на грипа и размер на главата. Кликнете на бутона "Филтър" и по този начин на екрана ще са изобразени само тези ракети, които представляват интерес за вас.

В следващите няколко реда ще се опитаме накратко да обобщим най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за тежестта, размер на грипа и размер на главата на ракетата.

Тежест на ракетата:

Леки ракети с тежест между 250 и 270 грама - препоръчват се за три типа играчи:
- тийнейджъри на възраст между 12 и 16 години, правещи прехода от детските ракети към тези за възрастни
- жени, които предпочитат по-леки ракети т.е. такива, които да са съобразени с дамската физика и да не натоварват ръката
- мъже, страдащи от т.нар. "тенис лакът", за които се препоръчва да играят с по-леки ракети. 

Ракети с тежест между 270 и 300 грама - това са най-предпочитаните ракети от начинаещите и любителите на средно ниво, тъй като не са нито прекалено тежки, нито пък прекалено леки, и в същото време предоставят отлична комбинация от сила и контрол на ударите. 

Тежки (професионални) ракети с тежест над 300 грама
Огромна част от професионалните тенисисти играят с ракети с тежест 300 и повече грама. Нека вземем за пример тримата най-популярни тенисисти в световен мащаб - ракетата на Федерер тежи 340 грама, тази на Джокович е 315 грама, а на Надал - 300 грама. Основната причина професионалистите да играят с по-тежки ракети е, че ако притежавате добра техника, тогава с този тип ракета можете да постигате изключителен контрол в ударите си. За да можете да играете с подобни ракети е нужно да притежавате и необходимата физическа подготовка. 

Размер на грипа:

Друг изключително важен параметър, който трябва да имате предвид при избора на ракета, това е размерът на грипа (обиколката на дръжката на ракетата). Кратката версия на правилото е, че колкото по-голяма длан имате, толкова по-голям грип трябва да изберете. Детските ракети са с размер на грипа 1 и 2, за дамите се препоръчва грип 2, мъжките грипове са 3 и 4, а грип 5 е за хора с много, много голяма длан и поради тази причина са изключително рядко предлагани. 

Имайте предвид, че в света на тениса съществуват два различни начина да се посочи размера на грипа - европейски и американски. При европейския гриповете са с номера 1, 2, 3, 4 и 5, а техните американски означения са съответно 1/8, 1/4, 3/8, 1/2 и 5/8. Повече информация за размера на гриповете и за кого е препоръчителен всеки от тях можете да намерите в долната таблица.

Размер на главата на ракетата - кой е най-подходящ за мен?

Размерът на главата на ракетите варира от 90 до 120 инча, а това е един от факторите, които до голяма степен определя представянето на една тенис ракета.

Според стандартното правило ракета с по-голяма глава ви дава повече сила в удара и по-голям "sweetspot" - това е площта от кордажа, с която ако бъде нанесен удар, то той се характеризира с отличен контрол и много сила. По-малка глава на ракетата ви дава много по-добър контрол в ударите.

Ракетите се групират на 4 категории - Mid, Mid-plus, Oversize, Super-oversize, a в долната таблица са представени основните характеристики на всяка от тях:

tennis-roquets-size


всичко за вашата
тенис екипировка


 
Тенис мол ЕООД
За повече информация относно избора на покупка моля посетете нашия ИНФО ЦЕНТЪР » Тук

Контакт с нас

070080007
info@tennismall.bg
www.tennismall.bg

Следете ни

Бюлетин

Научете първи за намаленията и новите продукти
×

Вход

или Регистрация